Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna stomia.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Male Vademecum Stomika

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna -> Strefa Stowarzyszenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwiryn
Site Admin


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 194

PostWysłany: Sro Sie 29, 2007 4:39 pm    Temat postu: Male Vademecum Stomika Odpowiedz z cytatem

Małe Vademecum Stomika

Drogi Stomiku!

Nie jesteś sam ze swoją przetoką i swoimi problemami !
Oto jesteśmy z Tobą, my Stomicy zorganizowani w Stowarzyszeniu Stomików by otoczyć opieką takich jak ty i my. Jesteśmy Twoją Organizacją na dole i niedole. Przyjdź do nas, jeśli masz problemy i nie wiesz jak z nich wybrnąć, potrzebujesz porady, nie wiesz co ci przysługuje jako Stomikowi, domagaj się, ba nawet żądaj od swojej organizacji pomocy we wszystkich twoich sprawach życiowych, bo po to jesteśmy i naszym statutowym obowiązkiem jest byś nie był sam ze swoimi problemami jakie by one nie były, a nawet tak po prostu szukasz kogoś przed kim chciałbyś się otworzyć, kto Cię zrozumie, bo taką samą ma dolę, a nawet przyjdź tak sobie by mieć z kim wypić kawę czy herbatę i na miłej pogawędce spędzić czas.
Pragniemy ci pomóc w tych pierwszych chwilach po wyjściu ze szpitala, byś się mógł odnaleźć i uwierzyć w siebie i w swoje możliwości, a zarazem wiedzieć co ci przysługuje jako Stomikowi. Dlatego dajemy ci do ręki to oto Vademecum, gdzie znajdziesz dla siebie najistotniejsze informacje. O pielęgnacji stomii i sprzęcie wyczerpująco pouczyła ciebie pielęgniarka stomijna, a jeśli jeszcze czegoś nie wiesz zwróć się do niej z pełnym zaufaniem, bądź masz problemy ze stomią i sprzętem ona jest do twojej dyspozycji i czeka by udzielić ci dalszych porad.
Pamiętaj, abyś natychmiast po wyjściu ze szpitala udał się do onkologa, by się u niego zarejestrować i otrzymać termin twojego pierwszego badania kontrolnego. Z rakiem niema żartów, trzeba mieć na niego baczne oko onkologa, by nie dopuścić do wznowy.
Jeśli będziesz miał go pod kontrolą masz szansę jeszcze długo pożyć. nie załamuj się, przy dzisiejszej wiedzy lekarskiej i środkach leczniczych rak jest do pokonania, a kto zwycięży ty czy rak, wyłącznie od ciebie zależy!
Pierwszą czynnością twoją niech będą kroki skierowane do Miejskiego bądź Powiatowego Orzecznictwa, aby wyrobić sobie grupę inwalidzką, bądź do Miejskiego Ośrodka Opieki Społecznej, a tam gdzie ich niema to do Powiatowego Centrum wspierania rodziny i poproś o wniosek do Komisji Orzekania o Niepełnosprawności. Jeśli jesteś w wieku przedemerytalnym to oprócz tego skieruj swe kroki do ZUS-u i złóż wniosek o przyznanie ci grupy inwalidzkiej i renty. Orzeczenie o niepełnosprawności stanowi także podstawę do przyznania ulg i uprawnień na podstawie przepisów szczegółowych. Jeśli otrzymasz grupę pierwszą z ZUS-u, i znaczną w MOPSie jesteś zwolniony od opłat za przejazdy komunikacją miejską i płacisz tylko około 50% w komunikacji PKP i PKS oraz masz prawie darmowy przejazd dla opiekuna. Ponieważ po operacji z powodu raka jelita grubego nie możesz korzystać przez 5 lat z sanatoriów, zresztą niema sanatoriów dla stomików jako takich, możesz skorzystać z turnusów rehabilitacyjnych, z funduszu PFRON u poprzez MOPS czy też POPS w tej refundacji niewiele dopłacasz przy pierwszej /znacznej/ grupie w zależności od Ośródka i okresu w jakim pragniesz pojechać, nieco drożej będzie przy grupie drugiej /umiarkowanej/ oraz przy pierwszej grupie, a jeśli lekarz uzna taką potrzebę około 50% dopłaty dla opiekuna. Możesz się ubiegać o dofinansowanie w wysokości 80% na modernizację łazienki i adaptację dla potrzeb stomika, o pralkę ponieważ pielęgnacja stomii wymaga częstego prania bielizny osobistej oraz pościeli. Kierowca może sobie w Urzędzie Miejskim, czy Powiatowym wyrobić Kartę Parkingową dla Niepełnosprawnych.
Jeszcze jedna rada, pamiętaj, by jak najprędzej jak to możliwe opuścić łóżko, staraj się jak najwięcej chodzić, jak najszybciej wrócić do dawnych zajęć, staraj się swoją pozycję w rodzinie, w towarzystwie i wśród przyjaciół odzyskać, nie trać czasu, bo tylko tak wygrasz swoje życie i jego sens. Nie warto zastanawiać się i rozczulać się nad swoja dolą, bo to do nikąd nie prowadzi, a niepokoi twoich najbliższych, pokaż żeś ty zuch i niczego się nie boisz.

Zaopatrzenie w sprzęt stomijny

Szpital wystawia pierwsze zlecenie na sprzęt stomijny i z tym zgłaszamy się do NFZ, które wystawia kartę zlecenia na sprzęt. Każdorazowo możemy pobrać sprzęt maksymalnie na 3 miesiące, po uprzednim wystawieniu zlecenia przez lekarza pierwszego kontaktu. Kolostomikowi przysługuje sprzęt tzn. woreczki i środki pielęgnacji stomii na miesięczną kwotę 300,- zł, ileostomikowi na kwotę 400, -zł, a urostomikowi na kwotę 480,- zł.
W tej kwocie można pobrać woreczki, pasty ochronne, i środki lecznicze oraz inne środki higieny stomii. Raz na rok przysługuje ci pas brzuszny, na wzmocnienie przepony brzusznej i na przepuklinę okołostomijną.

Karta Praw Osoby ze Stomią

International Ostomy Association (Międzynarodowe Stowarzyszenie Stomijne) IOA jest organizacją powołaną dla poprawy jakości życia osób ze stomią. Jest organizacją, która za cel stawia sobie szerzenie wolnej, pełnej i bezpłatnej informacji dla wszystkich ludzi ze stomią, ich rodzin, dla profesjonalistów i towarzystw stomijnych.
Informacja dotyczy spraw medycznych, zaopatrzenia w sprzęt oraz zasad tworzenia nowych organizacji i towarzystw stomijnych .
IOA jest powołane do tego, by reprezentować interesy wszystkich ludzi ze stomią.
IOA oświadcza, że wszystkie osoby posiadające stomię mają prawo do satysfakcjonującej jakości życia po operacji, a Karta Praw osoby ze stomią powinna być honorowana we wszystkich krajach świata.

1.Każdy pacjent przed operacją powinien uzyskać porady, które pozwolą mu podjąć w pełni świadomą decyzję o operacji i dadzą wiedzę o korzyściach wynikających z leczenia oraz zasadniczych aspektach życia ze stomią.
2.Stomia powinna być wytworzona w optymalnym dla pacjenta miejscu, zgodnie z zasadami medycznymi i uwzględnieniem wszystkiego, co będzie sprzyjało komfortowi pacjenta. takie jest podstawowe prawo pacjenta.
3.Pacjent ma prawo do uzyskania wsparcia specjalistów medycznych i specjalistów opieki pielęgniarskiej tak przed jak i po operacji, zarówno w czasie pobytu w szpitalu oraz w domu.
4.Osoba ze stomią ma prawo otrzymać pełną, bezstronną i obiektywną informację dotyczącą sprzętu stomijnego oraz zasad i sposobów zaopatrzenia w ten sprzęt.
5.Osoba ze stomią ma prawo dokonywać wolnego wyboru sprzętu spośród dostępnego w kraju bez jakiegokolwiek przymusu, skrępowań i ograniczeń.
6.osoba ze stomią ma prawo do informacji o krajowym towarzystwie stomijnym oraz ma prawo do uzyskania wsparcia ze strony takiego towarzystwa.
7.Osoba ze stomią ma prawo do uzyskania wszelkiej informacji ważnych z punktu widzenia jej życia oraz pracy, ma prawo oczekiwać takich informacji dla rodziny i przyjaciół tak, aby wzrastała powszechna świadomość co do warunków, jakie są niezbędne dla przystosowania do stomii oraz osiągnięcia przez osoby ze stomią zadawalającej jakości życia po operacji.
/tłumaczenie wg Biuletynu Komitetu Organizacyjnego IOA z czerwca 1993r./


Międzynarodowa Karta Praw Osoby ze Stomią
1.Każdy pacjent przed operacją powinien uzyskać porady, które pozwolą mu podjąć w pełni świadomie decyzję o operacji, dadzą wiedzę o korzyściach wynikających z leczenia oraz zasadniczych aspektach życia ze stomią.
2.Stomia powinna być wytworzona w optymalnym dla pacjenta miejscu, zgodnie z zasadami medycznymi i z uwzględnieniem wszystkiego, co będzie sprzyjało komfortowi pacjenta. Takie jest podstawowe prawo pacjenta.
3.Pacjent ma prawo do uzyskania wsparcia specjalistów medycznych i specjalistycznej opieki pielęgniarskiej tak przed, jak i po operacji, zarówno w czasie pobytu w szpitalu oraz po powrocie do domu.
4.Osoba ze stomią ma prawo otrzymać pełną, bezstronną i obiektywną informację dotyczącą sprzętu stomijnego oraz zasad i sposobów zaopatrzenia w  ten sprzęt.
5.Osoba ze stomią ma prawo dokonywać wolnego wyboru sprzętu spośród dostępnego w danym kraju bez jakiegokolwiek przymusu, skrępowania i  ograniczeń.
6.Osoba ze stomią ma prawo do informacji o krajowym towarzystwie stomijnym oraz ma prawo do uzyskania wsparcia ze strony takiego towarzystwa.
7.Osoba ze stomią ma prawo do uzyskania wszelkich informacji ważnych z punktu widzenia jej życia oraz pracy, ma prawo oczekiwać takich informacji dla rodziny i przyjaciół, tak aby wzrastała powszechna świadomość co do warunków, jakie są niezbędne dla przystosowania do stomii oraz do osiągnięcia przez osoby ze stomią zadowalającej jakości życia po operacji.

Europejska Karta Praw Pacjentów
Przygotowana przez Active Citizenship Network
Abstrakt
1. Prawo do profilaktyki
Każda osoba ma prawo do należytej opieki w celu zapobiegania chorobom.
2. Prawo dostępu do opieki medycznej
Każda osoba, której zdrowie tego wymaga, ma prawo dostępu do świadczeń medycznych. Świadczeniodawcy muszą zagwarantować równy dostęp każdemu bez dyskryminowania na podstawie finansowych zasobów [pacjenta], miejsca zamieszkania, rodzaju choroby czy czasu dostępu do świadczeń.
3. Prawo do informacji
Każdemu pacjentowi przysługuje prawo dostępu do wszelkich informacji dotyczących jego stanu zdrowia, świadczeń medycznych, sposobu korzystania z nich, oraz wszystkiego, co jest dostępne dzięki badaniom naukowym i innowacjom technologicznym.
4. Prawo do wyrażenia zgody
Każda osoba ma prawo dostępu do wszelkich informacji, które mogłyby jej umożliwić aktywne uczestniczenie w decyzjach dotyczących jej zdrowia. Posiadanie takiej informacji jest warunkiem wstępnym dla podjęcia jakichkolwiek kroków w dziedzinie leczenia, włączając w to również uczestnictwo w badaniach naukowych.
5. Prawo do wolnego wyboru
Każda osoba ma prawo wolnego wyboru procedury leczenia oraz świadczeniodawców na podstawie rzetelnej informacji.
6. Prawo do prywatności i poufności
Każda osoba ma prawo do traktowania informacji na jej temat jako poufnych, w tym informacji dotyczących jej stanu zdrowia oraz ewentualnych procedur diagnostycznych lub terapeutycznych, a także do ochrony jej prywatności podczas wykonywania badań diagnostycznych, wizyt u specjalisty i leczenia [farmakologicznego]/chirurgicznego ogółem.
7. Prawo o poszanowaniu czasu pacjenta
Każda osoba ma prawo do uzyskania niezbędnego leczenia w krótkim, wcześniej określonym czasie. Prawo to przysługuje pacjentowi na każdym etapie leczenia.
8. Prawo o przestrzeganiu norm jakościowych
Każda osoba ma prawo do korzystania ze świadczeń zdrowotnych wysokiej jakości, które powinny być zrealizowane zgodnie ze szczegółowo określonymi zasadami i normami.
9. Prawo do bezpieczeństwa
Każda osoba ma prawo do korzystania z prawidłowo świadczonych usług zdrowotnych, nie wyrządzających jej żadnej krzywdy, wolnych od błędów, zgodnie z dobrą praktyką lekarską, oraz prawo dostępu do świadczeń zdrowotnych i leczenia zgodnych z wysokimi normami bezpieczeństwa.
10. Prawo do innowacji
Każda osoba ma prawo dostępu do innowacji, w tym do procedur diagnostycznych, zgodnie z normami międzynarodowymi i niezależnie od względów ekonomicznych czy finansowych.
11. Prawo do unikania niepotrzebnego cierpienia i bólu
Każda osoba ma prawo do unikania, w takim stopniu, w jakim to możliwe, cierpienia i bólu, niezależnie od stadium choroby.
12. Prawo do leczenia dostosowanego do potrzeb
Każda osoba ma prawo do programów diagnostycznych lub terapeutycznych dostosowanych do jej osobistych potrzeb w takim zakresie, w jakim to tylko możliwe.
13. Prawo do zażaleń
Każda osoba ma prawo do składania zażaleń zawsze, gdy doznała ona jakiegokolwiek uszczerbku oraz prawo do uzyskania odpowiedzi lub innej informacji zwrotnej.
14. Prawo do rekompensaty
Każda osoba ma prawo do otrzymania odpowiedniego odszkodowania w rozsądnie krótkim czasie, jeśli doznała krzywdy fizycznej, moralnej lub psychicznej, spowodowanej źle prowadzonym leczeniem.
15. Prawo do podejmowania działań leżących w interesie ogółu
16. Prawo do działalności na rzecz praw przysługującym pacjentom
17. Prawo do uczestnictwa w kształtowaniu polityki zdrowotnej

A oto kilka zasad, które poprawiają nasze samopoczucie i pomagają nam w dobrym współżyciu z naszymi najbliższymi:

Uśmiech jest drogocennym skarbem, danym nam przez naturę. Skarbem, którego ani kupić , ani też ukraść nie można.
Uśmiech to cudowne remedium, bowiem pomaga rozładować napięcia, stresy i na nowo odzyskać siły. Uśmiech to cudowne panaceum na wszystkie nasze choroby, dolegliwości i bóle.
Uśmiech przynosi do domu radość i budzi wzajemne uczucia.
Gdy chociaż przez godzinę cię nikt nie obdarował uśmiechem podaruj ty im swój uśmiech, gdyż nikt tak bardzo nie potrzebuje uśmiechu, jak właśnie ten co nie potrafi dawać go innym.
Nikt nie jest tak bogatym, żeby mógł lekceważyć uśmiech, ani tak ubogim, ani tak chorym czy cierpiącym, aby nie mógł go dawać innym. Uśmiech nic nie kosztuje, a wzbogaca tego komu jest darowany i nie zuboża tego, który go rozdaje. Trwa jedną chwilę, a jego skutki mogą trwać wiecznie.

Dekalog stomika

1. Nie zapominaj o życiu.
2. Naucz się z niego czerpać przyjemności 3. Przygotuj sobie listę rzeczy które sprawiają ci radość. 4. Codziennie wybieraj, chociaż jedną. korzystaj z uroków życia. 5. Zredukuj stres, naucz się sobie z nim radzić
6. Niech praca daje ci radość - ciesz się, że ją masz, niech nie będzie codziennym, morderczym znojem. 7. Pamiętaj o sobie, śmiej się często. 8. Jeśli lubisz pomagać, rób to bezinteresownie. Niech pomoc daje ci wewnętrzną satysfakcję i przyjemność. 9. Spotykaj się z przyjaciółmi. Jeśli ich nie masz - poszukaj (będzie raźniej). 10. Sprawiaj im małe prezenty (niekoniecznie z okazji) i z radością przyjmuj podarunki od innych.
Błękitna wstążka, Nr 17 „Gdyby miała pani ułożyć”

Prawidłowe Żywienie

Gdy po raz pierwszy usłyszeliśmy z ust lekarza, że jesteśmy chorzy na raka złośliwego jelita grubego, jakby grunt nam spod nóg uciekł. Jeszcze nie tak dawno czuliśmy się pewni siebie, a teraz jesteśmy zagubieni, ba nawet przerażeni, czy to już nadszedł nasz kres? Potem operacja, bóle pooperacyjne, osłabienie ogólne i przerażającą pustka oraz natrętne pytania co dalej, ile mi zostało czasu na tej ziemi. Patrzymy błagalnie w oczy lekarza i najbliższych nam, by wyczytać wyrok jaki nas czeka. Jednak ani lekarz ani nam najbliżsi nie mogą za nas wykonać zadania naszej rekonwalescencji, oni mogą nam pomóc, nas wesprzeć w tych decydujących chwilach, ale pierwszy ruch niestety musimy wykonać sami. Chemioterapia, czy terapia lamp pogarsza jeszcze nasze samopoczucie odbiera nam apetyt i chęć do czegokolwiek. I znowu niestety w tych trudnych chwilach obok chemioterapii my musimy sięgnąć jeszcze po chemioprewencję.
Nasz bowiem organizm ma wrodzoną umiejętność budowy naczyń krwionośnych, szczególnie włoskowatych czyli angiogeneze, a tę rak wykorzystuje do budowy i odżywiania swoich komórek i tu musimy zdecydowanie wkroczyć, by tę hossę raka zdecydowanie zakończyć poprzez antyangiogenezą, czyli zablokowanie tego procederu i zlikwidowanie budowy nowych naczyń włoskowatych, a te, które już powstały postawić im blokadę. Możemy do tego celu używać leków takich jak Aspiryna i leki przeciwzapalne, ale te leki samodzielnie nie możemy sobie aplikować, albowiem mogą mieć skutki uboczne przy dłuższym ich stosowaniu. Multiwaminy bogate w kwas foliowy możemy samodzielnie stosować, również dostępny na naszym rynku TP1 I TP2 zawierające minerały blokujące rozwój naczyń włoskowatych, a więc takie minerały jak selen, wapń czy kobalt. Doskonałym środkiem antyrakowym jest również tłuszcz rybi omega 3 dostępny w aptekach. Ale to wszystko mamy również na podręczu w jarzynach i owocach, a najbogatsze w nie są banany, jabłko, czarna porzeczka, brzoskwinie i jakżeż często zapomniana rzeżucha, najlepiej wysiana do korytka, czy wprost do gruntu, zresztą co tu dużo mówić każdy owoc czy jarzyna to skarbnica naturalnych środków do walki z rakiem, z tym że najlepiej jest spożywać w stanie surowym i raczej bez słodzenia. No i oczywiście ryby tak bogate w tłuszcz Omega 3, które należałoby jadać trzy razy w tygodniu, a o raku wnet zapomnimy.
Odpowiednie żywienie jest warunkiem podstawowym do podtrzymania procesów życiowych człowieka. Odpowiednie to znaczy dostosowane do potrzeb naszego organizmu. Dostosowane do indywidualnych potrzeb energetycznych i zapotrzebowania na
produkty odżywcze. Ważnym zadaniem w żywieniu jest dostarczanie organizmowi potrzebnej mu energii, bo tylko wówczas są możliwe wszystkie funkcje naszego ciała. Tutaj pierwszoplanową grupą są takie elementy żywnościowe jak:
węglowodany i tłuszcze. Następną bardzo ważną funkcja jest budowa i zachowanie substancji naszego ciała jak np. nasze umięśnienie, oraz enzymy i hormony, a tutaj odgrywają ważną rolę białka, witaminy i składniki mineralne.
Prawidłowe żywienie pomoże zachować aktywność i przywrócić jelito do prawidłowej działalności. Wskazane są szczególnie lekka gimnastyka, piesze czy też rowerowe wędrówki, jeśli jesteś w trakcie terapii spytaj się lekarza i powoli rozwijaj swoje plany ruchu na świeżym powietrzu. Ważnym jest aby zachować stabilną i prawidłową wagę czyli, aby nie chudnąć z braku ruchu i apetytu, ani tez nadmiernie nie tyć.

Dziesięć przykazań prawidłowego odżywiania się

1. Pij dużo płynów /około 2 litrów dziennie/
2. Stosuj zdrową i urozmaicona dietę
3. Jadaj regularnie i w spokoju
4. Delektuj się posiłkiem
5. Dokładnie gryź i przeżuwaj pokarm
6. Jedz dużo ryb, owoców i warzyw
7. Ograniczaj słodycze, tłuste potrawy, ostre przyprawy i mocny alkohol
8.Przestrzegaj higieny przygotowywania i spożywania posiłków
9.Zapewnij odpowiednią ilość błonnika w diecie
10.Dbaj o to, aby spożywane pokarmy były zawsze świeże.
/Według ConVatecu/

Stomik a odżywianie się

Jedzenie to jakość życia każdy sam musi sprawdzić co jego organizm toleruje, a czego nie znosi. Rady i wskazówki o odżywianiu się po operacji jelita są tylko wytycznymi i drogowskazami co potrzebne jest organizmowi po operacji i jakie składniki są nieodzowne w utrzymaniu swojego ciała w odpowiedniej kondycji, ale rodzaje potraw trzeba samemu na sobie wypróbować i to najpierw w niewielkich ilościach i zapisywać sobie jak na nie reaguje mój organizm. Każdy człowiek jest inny i różne odcinki i rożne wielkości jelita mogą być usunięte operacyjnie, stąd też są różne reakcje organizmu na poszczególne potrawy. Nawet potrawy powodujące wzdęcia, a będące naszymi ulubionymi potrawami od czasu do czasu można spożyć, ale nie wówczas, gdy się wybieramy np. na koncert, bo nasz akompaniament w tym wypadku byłby wysoce niemile widziany. Stomia nie powinna nam stać na przeszkodzie w rozkoszowaniu się jedzeniem. Jednym z zasadniczych warunków naszego i nie tylko naszego, ale nawet i zdrowego człowieka jest nieodzowny wymóg spożywania pięć razy dziennie po pełnej garści owoców, warzyw i to w różnej postaci.

Dobrze pogryzione strawy w połowie strawione

Każdemu jest znanym fakt, że trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej. Problemy stomików z wieloma potrawami mogą brać swój początek w złym i pośpiesznym jedzeniu co powoduje zaburzenia w trawieniu. Często też wielką rolę odgrywa kombinacja różnych artykułów przez nas spożywanych. Rezygnacja z niektórych potraw na całe życie jest niestety czasami konieczna.

Trawienie bez stomii i ze stomią

Spożyty pokarm trafia do żołądka i tam jest zmieszany z kwasami i sokami żołądkowymi, a następnie porcjami przekazywany do dwunastnicy i tam wraz z początkowym jelitem cienkim zostaje poddany właściwemu trawieniu poprzez żółć i soki trawienne trzustki oraz wydzieliny jelit i przekazywany dalej oraz rozkładany na czynniki pierwsze. Równocześnie rozpoczyna się absorpcja na całej długości jelita cienkiego. Do jelita grubego trafia półpłynna masa z zawartością nie strawionych resztek, tutaj następuje odciągnięcie wody. Przez bakterie, które znajdują się w jelicie zostają resztki pokarmowe jak np. celuloza rozłożone i tutaj stolec otrzymuje swą barwę ostateczna . Przy rozkładzie celulozy powstają gazy, które szybko opuszczają jelito na długo przed wyjściem stolca. Wędrówka poprzez jelita trwa od 48 do 72 godzin, z czego w jelicie cienkim trwa zaledwie kilka godzin. Wędrówka pokarmu poprzez jelita uzależniona jest od rodzaju pokarmu jaki spożywamy. U ludów, których jedynym pożywieniem są pokarmy roślinne bogate we błonnik, wędrówka ta trwa zaledwie 24 godziny. Im mniejszy jako produkt uboczny - jest stolec, tym jego wędrówka trwa dłużej. Znamiennym jest fakt, że w krajach gdzie głównym artykułem spożywczym jest owoc i warzywo choroby układu trawiennego w tym i rak jelita grubego prawie wcale nie występuje w przeciwieństwie do krajów, gdzie spożywa się mąki wysoce pozbawione błonnika, cukry, i półgotowe i gotowe produkty spożywcze te choroby występują nagminnie i wykazują tendencje wzrostową. Stomia w zasadzie nie zmienia w absorpcji treści pokarmowych za wyjątkiem przy ileostomii, gdzie następuje wydalanie półpłynnego stolca, przez co następuje zmniejszenie ilości płynów a wraz z nim minerałów co jest wysoce niebezpieczne i tu trzeba zwrócić uwagę na uzupełnianie ilości płynów bogatych w minerały i sole.
Co jest dobre dla człowieka ze zdrowym jelitem jest w zasadzie zdrowym i dla stomika i na odwrót. Za wyjątkiem ileostomików potrawy, które zawierają duże ilości błonnika, które pochłaniają duże ilości płynów dlatego też nie one są wskazane.
Co organizm tolerował przed operacją będzie w zasadzie tolerował i po operacji.

Oto wskazówki co w naszym żywieniu jest nieodzowne.

Węglowodany

Węglowodany są materiałem napędowym dla naszego ciała a przy tym zapewniają szybką dostawę potrzebnej mu energii. Węglowodany są bezwzględnie potrzebne naszemu organizmowi. Pod nazwą węglowodany kryją się różnego rodzaju znane nam materiały, jak cukry proste a do nich należą cukier gronowy i miód pszczeli, a do cukrów podwójnie złożonych zalicza się nasz cukier codziennego użytku oraz cukier mlekowy /laktoza/. Wielokrotnie złożone cukry to skrobia i błonnik te węglowodany są przede wszystkim w ziemniakach, produktach zbożowych i w warzywach. Makarony i łuskany ryż są łatwo strawne, one szybko dostarczają ciału energii. Skrobia w chlebie pełnoziarnistym i ziemniaki zostają przez bakterie rozłożone i mają podobnie dobroczynny wpływ na błonę śluzową i mikroflorę jelita jak błonnik. Węglowodany zapewniają gotowość energii w czasie dłuższego obciążenia fizycznego. Gdy zapasów tych brakuje jesteśmy w stanie pracować tylko na półobrotach. U człowieka zdrowego następuje wówczas wzmożone zużycie tkanek tłuszczowych, ale u „rakowców” organizm spala najpierw białko z mięśni. Pełnowartościowe substancje ciała zostają zużyte. Człowiek czuje się wówczas słaby, niezdolny do wysiłku. Ponieważ ciało „rakowca” ma wzmożone zapotrzebowanie na węglowodany, więc by uzyskać gotowość energetyczną trzeba więc doładować je poprzez lekkostrawne a zarazem pełnowartościowe potrawy i częściej w ciągu dnia należy je uzupełniać.
- a więc słodzić napoje jak herbaty soki owocowe miodem lub cukrem gronowym. Orzeźwiające zupy owocowe i chłodniki nie dają poczucia sytości, ale dostarczają naszemu ciału szybko energię. Na podwieczorek dobrze jest zjeść ciasto na miodzie.

Tłuszcze

Wysokie spożycie dzienne tłuszczy i nadwaga mogą prowadzić do powstania raka jelita grubego. Duża ilość tłuszczy ma wpływ na powstawanie kwasów żółciowych. Wskutek czego w jelicie powstają sole żółciowe, które są likwidowane przez bakterie jelitowe. Z tego powstają odpady, które mogą uszkadzać zdrowe komórki i tak powstaje łańcuch zapalny, który może prowadzić do uszkodzenia komórek. Ale tu odgrywa rolę nie tylko ilość, ale też i rodzaj tłuszczy spożytych. Korzystny wpływ na organizm mają kwasy tłuszczowe proste nienasycone. One to występują przede wszystkim w oleju rzepakowym i z oliwek i te tłuszcze należy używać przede wszystkim w przygotowywaniu posiłków.
Tłuszcze są także nosicielami witamin zawartych w nich i to przede wszystkim witaminy E. Najwięcej posiadają je tłuszcze z kiełków pszenicy, słonecznikowy i z kiełków kukurydzy. Wskazanym jest branie olejów z zimnego lub pierwszego tłoczenia. Witamina E nie jest odporna na wysokie temperatury. Stąd w gotowanych lub pieczonych potrawach w swej większości jest stracona. Ryba zawiera bardzo ważne potrójne tłuszcze omega, one wzmacniają immunologiczną odporność organizmu, stąd w stanach zapalnych mają one ogromny wpływ oraz pozytywnie wpływają na organizm w czasie chemioterapii i lamp. Należałoby przynajmniej jedną do dwóch ryb jadać tygodniowo.
Czasami nie sposób pominąć tłuszcze i jadać relatywnie potrawy bogate w tłuszcze, szczególnie gdy po chemioterapii czy lampach odczuwa się kompletny brak apetytu, a trzeba koniecznie pokryć zapotrzebowanie na energię to wówczas odrobina masła czy śmietany podniesie smak potrawy i da organizmowi potrzebną ilość kalorii.

Białka

Białko jest konieczne do budowy poszczególnych tkanek naszego ciała, hormonów, enzymów i systemu immunologicznego. Więcej białka potrzebuje nasz organizm w fazie odbudowy po przebytych operacjach i dłuższej chorobie. Niedostatek białka przejawia się zmniejszoną sprawnością fizyczną i duchową, niedostatecznym rozwojem mięśni spadającą aktywnością enzymów i malejącą odpornością na infekcje. Białko jako budulec powinien być naszemu organizmowi podawany w wystarczającej ilości, aby nie był pobierany z organizmu do wytwarzania potrzebnej mu energii. Dla zdrowego norma wynosi: 0,8 – 1 gr. białka na kilogram wagi ciała. Natomiast dla pacjentów onkologicznych zapotrzebowanie jest wyższe
Bo około 1 – 1,2 gr. na kilogram naszej wagi. Przy wadze 70 kg zapotrzebowanie na białko wynosi od 70 – 84 gr. na dzień.
Przykładowo
¼ l mleka około 8 gr.
150 gr. twarożku owocowego „ 12 gr.
4 kromki chleba „ 16 gr.
2 plasterki sera „ 14 gr.
200 gr. ziemniaków „ 4 gr.
150 gr. jarzyn „ 3 gr.
150 gr. ryby „ 28 gr.
Owoce, sałata, surówki „ 4 gr.

Nasze posiłki powinny zawierać zarówno białka zwierzęce jak i roślinne. Nie codziennie musi być sztuka mięsa, wręcz przeciwnie wysokowartościowe białka są w rybach, drobiu, jajkach i produktach mlecznych. Należy zwrócić uwagę, że pieczeń na ostro pieczona i z grilla stwarza uboczne produkty sprzyjające rozwijaniu się raka. To samo dotyczy mięs peklowanych w tym i golonki.
Mleko i produkty mleczne są łatwo strawnymi dostarczycielami białka. One mają z powodu zawartości wapnia pozytywne oddziaływanie na przemianę materii w jelicie. Są przypuszczenia, że przy wystarczającej dostawie wapnia okoliczności wspierające powstawaniu komórek raka są zablokowane. 1200 mg na dzień jest tą ilością optymalną, a to zapewniają mleko i produkty mleczne.


Błonnik – wypełniacz

Szczególne znaczenie w prewencji w przypadku raka jelita grubego przypada na wypełniacze czyli błonnik. Stosowanie błonnika w potrawach zmniejsza ryzyko zapadania na raka jelita.
Podstawy jego pozytywnego działania:
1. Pęcznienie błonnika co powiększa objętość stolca przez co jelito staje się aktywniejsze i pobudzone do ruchu wydalania.
2. Błonnik sprawia szybszy transport resztek pokarmowych co sprawia, że rak ma krótszy czas na możliwość pobrania materiałów jemu potrzebnych
3. Błonnik wiąże w ten sposób warunki rakotwórcze i je wydala
4. Zdrowa mikroflora jelit potrzebuje do swego rozwoju wystarczającej ilości błonnika
5. Przy trawieniu błonnika zostaje pozyskiwany z węglowodanu krotkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który pozytywnie wpływa na jelito i chroni śluzówkę. Błonnik jest więc ważnym dawcą energii dla śluzówki.
Gdy spożywa się dużo pieczywa razowego, owoce i jarzyny pokrywa się w łatwy sposób zapotrzebowanie na błonnik. Jednak należy pamiętać o tym, aby działanie było według naszych oczekiwań należy spożywać z dużą ilość płynów.
/ Doskonałym wypełniaczem może być < Colon C > można go nabyć w aptekach./
Jak już było powiedziane o dobroczynnym działaniu błonnika, należy też wspomnieć, że śluzówka poprzez terapię chemiczną czy lampy oraz wskutek operacji jest uszkodzona i wówczas możliwe jest, że mechaniczne podrażnianie jelita może prowadzić do powstawania większej ilości gazów, poczucia pełności, a nawet biegunki. Tutaj lepszym jest Colon ma po rozpuszczeniu w wodzie sporo śluzu co chroni jelito przed podrażnieniami.

Witaminy

Witaminy są substancjami, których organizm sam wytworzyć nie potrafi. On je potrzebuje dla utrzymania swego systemu immunologicznego, dla swojej sprawności i do wytwarzania utleniająco działających hormonów. W czasie choroby jak i po niej organizm ma większe zapotrzebowanie na WITAMINY, aniżeli zdrowy organizm.

Przeciwutleniacze i <wolne rodniki>

<Wolne rodniki> jako naturalne produkty przemiany materii są ustawicznie produkowane w naszym organizmie i spełniają bardzo ważne dla życia funkcje. Ale może dojść przez zaburzenia autoregulacji organizmu do niekontrolowanej produkcji wolnych rodników. gdy przekracza produkcja wolnych rodników określoną normę mówi się wówczas o stresie utleniającym. Chemicznie agresywne wolne rodniki przeszkadzają, a nawet burzą ważne funkcje komórek w organizmie co osłabia organizm i stwarza możliwość powstawania chorób.
Natura wytworzyła samoobronę przeciwko wolnym rodnikom, a są to antyutleniacze. Do nich należą takie witaminy jak A, C i E oraz mikroelementy jak selen i cynk. Te biokatalizatory wchodzą w reakcję z wolnymi rodnikami i czynią je nieszkodliwymi przez co chronią organizm przed uszkodzeniami komórek. Dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednie zaopatrzenie organizmu.
-w betakaroteny, które znajdują się przede wszystkim w czerwonych i zielonych owocach i jarzynach/ np. cykoria, koper włoski, dynia, szpinak, botwinka, melon miodowy i w morelach/. Betakaroten jest to witamina rozpuszczająca się w tłuszczach, dobrze jest więc spożywać je z tłustym twarożkiem, odrobiną masła lub oleju.
- w witaminę C są bogate przede wszystkim świeże owoce i jarzyny /np. pomarańcza, truskawki, czarne porzeczki, kiwi i papaja/
- natomiast bogate w witaminę E są orzechy i oleje zimnego tłoczenia.

Kwasy pełne i witamina B12

Szczególne znaczenie dla śluzówki dla jej wzrostu i podziału komórek mają pełne kwasy. Stąd są nieodzowne w powiązaniu z witaminą B12 dla rozwoju i dojrzewania czerwonych ciałek krwi
- bogatymi w pełne kwasy są między innymi produkty zbożowe, warzywa / wszystkie kapustne w zależności jednak jak je toleruje nasz organizm] kalafior, brokuł, koper włoski, seler, czerwone buraki i szpinak/ oraz owoce / takie jak truskawki, winogron itd./
Witamina B12 jest absorbowana w ostatnim odcinku jelita cienkiego. Jeżeli jest on usunięty trzeba wzbogacać przez podawanie lekarstwa.
Innymi ważnymi mikro substancjami, które znajdują się w warzywach i również działają antyutleniaczowo są tak zwane flawonidy. Są to najmniejsze części składowe naszego posiłku, które służą roślinom jako barwniki i aromaty oraz służą jako regulatory wzrostu. Owoce i warzywa są bardzo cenne i zdrowe nie tylko dla ich błonnika i zawartości witamin ale oprócz tego są bogatym źródłem wielorakich substancji, które wzmacniają nasz system immunologiczny. A więc jeszcze jeden powód, by swoje zapotrzebowanie na witaminy pokrywać w stopniu wystarczającym świeżymi i sezonowymi owocami i warzywami.

„ 5 razy dziennie” to pięć razy w ciągu dnia po pełnych dłoniach
owoców i warzyw. Dwa razy dziennie około 300 gr. warzyw i trzy razy dziennie około 350 gr. owoców, soków czy w postaci kompotów.

W tak prosty sposób może to funkcjonować:

1. śniadanie szklanka soku pomarańczowego albo musli ze świeżymi owocami
2. drugie śniadanie sałatka owocowa
3. obiad porcja warzyw albo świeża sałata
4. podwieczorek twarożek ze świeżymi owocami
5. sałatka warzywna z pikantnym serem albo świeża sałata

Odżywianie się podczas terapii chemicznej i naświetlań

W trakcie terapii tej u wielu pacjentów następuje silna utrata wagi. Przyczyna tego leży w zmianach powonienia i smaku. Wielu zna te uboczne skutki terapii: słodkie jest za słodkie, mięso ma smak gorzki, zresztą wszystko ma taki jakiś dziwaczny niemiły smak. Dawniejsze ulubione potrawy nie smakują i czeka się na powrót dawnego apetytu kiedy on sam przez się powróci. Odraza i niechęć do niektórych potraw mogą się w tym czasie zakodować. Należy więc te artykuły spożywcze, które nam teraz nie smakują zastąpić innymi. Starajmy się w tym czasie nie dopuścić do spadku naszej wagi, bowiem chudnięcie oznacza osłabienie naszego systemu immunologicznego, albowiem organizm nie ma wystarczającego BUDULCA na rekonstrukcję i na energię.

Przy braku apetytu

- organizm łatwiej toleruje mięso drobiowe aniżeli inne gatunki mięs, a więc:
- małe klopsiki w zupie
- treściwe jednodaniowe zupy zamiast „steku” czy „schabu”
- dobrze jest mięso przed przyrządzeniem zabejcować wg smaku.
- produkty mleczne jak twarożek czy potrawy z jaj są dobrymi alternatywami mięsa
- stosować łagodne przyprawy i zioła / pietruszka, bazylia, imbir, curry itp./ Cukier gronowy nie jest tak słodki jak zwykły, ale jest za to doskonałym dostarczycielem energii. Przed jedzeniem należy dobrze wypłukać usta!

Nietolerancja mleka

U niektórych pacjentów po operacji na raka jelita grubego i żołądka występuje nietolerancja na mleko. Laktoza oznacza cukier mlekowy, aby ten cukier mógł zostać przez jelito cienkie pobrany musi on w nim ulec rozkładowi poprzez enzym laktazę, gdy jednak organizm za mało albo też w ogóle laktazy nie produkuje, to wówczas ten cukier mlekowy nie może zostać rozłożony na swoje części składowe. W takiej sytuacji laktoza trafia do niższych części jelita i tam zostaje przez bakterie rozłożona i dopływ wody prowadzi wówczas do biegunki. Przy rozkładzie laktozy powstają duże ilości gazów powodujących wzdęcia. Często wzdęcia oznaczają brak tolerancji na laktozę.
Jeżeli mamy do czynienia z brakiem tolerancji na laktozę, należy zorientować się czy jest to kompletna nietolerancja na laktozę czy są jeszcze szczątkowe produkcje laktazy, bo wówczas można by w zmniejszonych dawkach stosować niektóre produkty mleczne. U różnych pacjentów stopień nietolerancji jest różny.

Artykuły spożywcze z zawartością laktozy:

- mleko i produkty mleczne: mleko, mleko w proszku i z tego wytworzone produkty jak śmietana, kremy, zsiadłe mleko jak kefiry, jogurty i maślanka, sery smażone , topione, świeże serki oraz twarogi
- chleby z dodatkiem mleka i bułki mleczne
- zupy, sosy, surówki i wszystkie inne gotowe produkty spożywcze
- słodycze, czekolada, cukierki śmietankowe i karmelkowe, lody, keksy i ciasta.
- produkty mięsne to biała kiełbasa i wątrobianka mogą też być również w innych rodzajach kiełbas dodatki mlekopochodne.
- masło i margaryna mają tylko niewielkie ilości cukru mlekowego
Dobrze jest przejrzeć przed zakupem skład z jakich to dodatków
korzystał producent.
Wskazanym by była porada gastrologa lub dietetyka.
- twarde sery i miękkie oraz twarogi zawierają niewielkie ilości cukru mlekowego i ci którzy mają lekką nietolerancję mogą spożywać / dobrze jest najpierw w niewielkiej ilości spróbować jak reaguje na nie organizm.
- jogurty mają laktozę, ale są dość często przez organizm tolerowane, własnej produkcji jogurty nie mogą być podgrzewane dla przyspieszenia, albowiem bakterie użyte do produkcji jogurtu ulegają zniszczeniu, a one w znacznej mierze laktozę rozkładają na jej elementy składowe.
- Przy braku tolerancji na laktozę koniecznym staje się podawanie wapnia
- mleko można zastąpić mlekiem i produktami mlekopochodnymi
wolnymi od laktozy / w bardzo dużych marketach bywają/ oraz mlekiem i produktami sojowymi. Także bogate w wapń wody mineralne i soki owocowe, ale unikać należy gazowanych jak i tabletek musujących.


Biegunka

Tak określa się częstsze opróżnianie przynajmniej 3 krotne w ciągu dnia i to ze stolcem wodnistym. Często biegunki są wynikiem chemioterapii i mogą one trwać do 3 tygodni. Z powodu naświetlań cierpi około jedna trzecia pacjentów na zapalenie śluzówki jelit. Następstwem tego są biegunka i skurczowe bóle brzucha. Chemioterapia przede wszystkim szybko niszczy rozmnażające się komórki rakowe, ale zarazem niszczy szybko mnożące się komórki zdrowe jak np. błon śluzowych żołądka i jelit. Stąd uparte biegunki są często w okresie terapii.
Dlatego też nieodzowną w czasie terapii i po niej jest dostawa wystarczającej ilości energii i materiałów odżywczych, by te komórki mogły się szybko zregenerować.
A więc należy:
- uzupełniać stratę płynów w organizmie, codziennie wypijając od 2,5 do 3 litrów płynów.
- Najlepsze są wody mineralne niegazowane i lekko słodzone herbaty. Buliony czy napoje dla sportowców, aby uzupełnić utracone minerały i elektrolity.
- Przy ostrych biegunkach można sobie na szybcika przyrządzić uzupełnienie elektrolitów: w pół litra wody rozmieszać &frac12; łyżeczki soli i 5 łyżeczek cukru gronowego i dla poprawy smaku dolać soku pomarańczowego
- Uboga dieta w błonnik nie podrażnia jelita. Ale wskazanym jest by uzupełniać to ryżem, gotowanymi ziemniakami i lekkostrawnymi jarzynami / marchwią, szparagami, czarną rzepą, sałatą główkową/.
- Przy biegunkach następuje nie tylko wysoka utrata soli, ale też i
potasu. Zwrócić w tym czasie należy uwagę na bogate w potas owoce jak banany i miodowe melony oraz gotowane brzoskwinie i morele.
- Starte jabłko przed posiłkiem wprowadzi do organizmu wiele łatwo rozpuszczalnego błonnika / pektynę/, które pomagają zatrzymać wodę w organizmie.
- Przyprawy: imbir uspakaja błonę śluzową żołądka i jelit, starta gałka muszkatołowa spowalnia proces wydalania
- kwaśne produkty mleczne jak jogurt, kefir czy maślanka ,/ ale nie podgrzewane w produkcji/ z powodu zasobu bakterii są łatwiej przez organizm tolerowane aniżeli mleko.
- alkohol, a zwłaszcza piwo mogą działać przeczyszczająco
- Na dłuższe oczekiwania i wyjścia zabrać ze sobą w termosie
herbatę z miodem lub cukrem gronowym
- soki owocowe nalać w domu do małych podręcznych butelek plastikowych na drogę
- banany
- owoc suszony, ale nie siarkowany / zwrócić uwagę na objaśnienia na opakowaniu!/ Siarkowane produkty powodują wzdęcia
- cukier gronowy w małych kostkach.

Tłuszcze

Poprzez lampy i chemioterapie i operacyjne wtargnięcie w okolice jelita cienkiego mogą wystąpić zaburzenia w trawieniu. Wskutek czego mogą wystąpić zaburzenia w trawieniu normalnych tłuszczy jak masło, margaryna, smalec czy oleje, bo jelito nie potrafi już dostatecznie ich przetworzyć. Dlatego nieprzetworzone tłuszcze trafiają w głębsze partie jelita, gdzie podrażniają jelito, co może prowadzić do biegunki. Nazywa się je stolcem tłustym. Im silniejsze są te zaburzenia tym więcej energii i ważnych substancji odżywczych traci organizm.
- należy te swoje podejrzenia o zaburzeniach, spowodowane tłuszczami wyłuszczyć dietetykowi.
- zastąpić normalne smarowanie chleba, do przyrządzania posiłków, przez średniołańcuchowe tłuszcze, co znacznie ulży śluzówce jelita. Po wymianie tłuszczy powinna się sytuacja poprawić i nastąpić poprawa samopoczucia.
Uwaga – stopniowo masło, margarynę smalec i oleje w swoim jadłospisie usuwać. Jelito powinno się przestawić na nowy sposób odżywiania. Gwałtowne usunięcie tłuszczy może doprowadzić do bóli głowy i mdłości, dlatego należy codziennie zmniejszać ilość tłuszczy. Około 100 do 150 gr. tłuszczu na dzień nie powinno być dla organizmu zbyt uciążliwe. Najlepiej przejść na tłuszcze dietetyczne średniołańcuchowe.

Po operacji Jelita

Przeważnie w wypadku raka jelita jedynym zabiegiem jest operacja. Wskutek tego zostaje usunięty kawałek jelita, często wiąże się to z uszkodzeniem błony śluzowej jelita czego następstwem są problemy z trawieniem, które prowadzą do niedostatku odżywienia. Zaoferujcie swemu organizmowi w okresie rekonwalescencji potrawy łatwo strawne.

Propozycje odżywiania się dla pacjentów ze stomią

Wynik operacji dla jednych jest to stomia okresowa, ale dla innych stała. Co oznacza wkroczenie w dotychczasowe nawyki w sposobie odżywiania się, a w konsekwencji lęki i obawy oraz niepewność. Trzeba tu rozróżnić pomiędzy ileostomią, a kolostomią. Wskazówki w odżywianiu się są indywidualnie inne dla obu grup stomików. Gdy stomię wyprowadzono z jelita grubego to możliwym jest pobieranie wody i elektrolitów w jelicie. Gdy natomiast stomię wyprowadzono z jelita cienkiego to te funkcje niestety nie istnieją. Dlatego stolec jest rzadki i niewiele można poprzez dietę na to wpłynąć. Mimo że niema tu specjalnej diety to jednak należy zwrócić uwagę na indywidualne problemy żywieniowe. Należy obserwować co organizm toleruje a czego nie. Najlepiej prowadzić sobie notatnik i zapisywać co zostało spożyte i jakie były tego konsekwencje i objawy. To się opłaca bo szybko będziemy mieli wgląd w to co indywidualnie organizm znosi a czego nie. Na początek należałoby jeść co 1 – 2 godziny małe lekkostrawne i kaloryczne posiłki

Kolostomia – stomia z jelita grubego

Jak już wspomniano jelito grube ma zdolność zagęszczania stolca. Ale może być, że stolec pomimo to nie jest odpowiednio zagęszczony. Ważnym jest by posiłki były regularne i częstsze, one prowadzą do opróżniania się w stałych okresach a zarazem do dobrego zaopatrzenia w energię.


Ileostomia stomia na jelicie cienkim

Przy ileostomii niema możliwości regulacji stolca. Wszystko co zostanie zjedzone czy wypite wiedzie do stolca. Pomimo to należy pić i jeść powoli. Można również wpływać poprzez odżywianie się na rekompensatę częściowych ubytków wody i minerałów i na chemiczne podrażnienia. Główną zasadą w odżywianiu się jest wystarczająca dostawa płynów i minerałów tj. soli kuchennej. Zapotrzebowanie na płyny wynosi około 3 litrów dziennie
- Jeśli się chce częściowo uzupełniać sokami, należy je rozcieńczyć, a następnie zagęścić rozpuszczalnymi płatkami owsianymi, albo kleikiem z płatków owsianych czy ryżu. Soki w ten sposób są łatwiejsze do spożycia
- zapotrzebowanie na sól u ileostomików jest wyższa aniżeli u zdrowych ludzi i zaleca się od 6 do 9 gr. dziennie.
- solone rosoły mięsne i warzywne dostarczają zarówno płyny jak i sól
W okresie pooperacyjnym dobrze działają na system trawienny zarówno „ zagęszczające jak i rozluźniające ziemniaki, ryż płatki owsiane i banany. Ten okres trwa z zasady od 3 do 6 miesięcy, ale w niektórych przypadkach może trwać do roku.
Zawartość błonnika przy ileostomii powinna być niska, a bardziej potrzebna jest przy kolostomii. Przy ileostomii duża ilość błonnika może podrażniać samą ileostomię. Pokarmy bogate we włókna stwarzają zagrożenie blokady jelita.

Potrawy o działaniu hamującym

Warzywa: kukurydza, seler, gotowana marchew, sok z czerwonego buraka i gotowane kartofle
Owoce: banany, starte jabłko, rodzynki, czarna jagoda
Produkty zbożowe: chleb pszenny czerstwy/ z dnia poprzedniego/, płatki owsiane, łuskany ryż i makarony
Produkty mleczne: gotowane mleko, twarde sery
Herbata: czarna herbata/ minimum 5 minut parzona/
Poza tym: mielone orzechy, płatki kokosowe, czekolada i kakao w proszku
Zredukować do minimum potrawy działające rozluźniająco: alkohol, napoje z kofeiną, owoce strąkowe, cebulę, kapustne, szpinak, fasolę i bób, owoc suszony, z wyjątkiem rodzynek i ostro przyprawione pieczone potrawy.

Potrawy likwidujące wzdęcia

Owoce: czarna jagoda i sok z czarnej jagody
Produkty mleczne: jogurt / ale nie podgrzewany /
Herbaty: kminkowa, z kopru włoskiego i anyżowa
Przyprawy: kminek

Zredukować potrawy, które wiodą do wzdęć: napoje gazowane i z kofeiną, alkohol, świeży owoc / szczególnie gruszki/, rabarbar, cebula, czosnek, strąkowe, wszystkie rodzaje kapustnych, papryka, szparagi, salsefia, grzyby, jajka i potrawy robione na jajku jak majonez.

Potrawy o działaniu przeciwzapachowym

Warzywa: zielona sałata, szpinak, botwinka i
pietruszka
Owoce: borówka brusznica
Produkty mleczne: jogurt
Należy zredukować artykuły wywołujące fetor:
cebula, czosnek, wszystkie kapustne, fasola, bób, szparagi, grzyby, szczypiorek, jajka i potrawy na jajku, wędzone mięso i wędzone ryby, tłuste potrawy, twarde sery i bardzo dojrzałe sery oraz potrawy ostro przyprawione.

_________________
Uśmiech to cudowne remedium na wszystkie nasze
problemy


Ostatnio zmieniony przez Kwiryn dnia Sob Lut 21, 2009 9:53 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 04 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 04, 2016 1:13 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
zkoj
Gość





PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytałem jest dobrze Very Happy
Powrót do góry
Kwiryn
Site Admin


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 194

PostWysłany: Pią Mar 06, 2009 9:20 pm    Temat postu: Małe Vademecum Stomika Odpowiedz z cytatem

Problem odżywiania się odgrywa niebagatelną rolę w walce o nasze jutro, o nasze przetrwanie bez wznowy, czy tez przerzutów. Jak można sobie urozmaicać codzienną dietę znajdziecie w poście dieta, a może sami coś ciekawego dorzucie.
_________________
Uśmiech to cudowne remedium na wszystkie nasze
problemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna -> Strefa Stowarzyszenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group