Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna stomia.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Niedocenione drożdże w naszym żywieniu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna -> Dieta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwiryn
Site Admin


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 194

PostWysłany: Nie Lut 22, 2009 1:27 pm    Temat postu: co nieco o drożdżach Odpowiedz z cytatem

Drożdże zaczynaja byc na nowo odkrytym żrodlem zaopatrzenia w witaminy i minerały. Jak można wykorzystac ogromne bogactwo drożdży.

"falszywy móżdżek"
Rozpuszczamy drożdże w niwielkiej ilości mleka i odrobinie cukru. Na patelnie wlewamy olej pierwszego tłoczenia solimy wg smaku i dodajemy pieprzu wg smaku. Do rozpuszczonych drożdży w mleku po kwadransie wbijamy dwa jajka i dobrze rozbijamy, aż zniknie żółty kolor na rozgrzany
olej wlewamy rozbite jajko z mlekiem i drożdżami i meszamy na patelni. Powstanie jajecznica, ale o lekko kremwym kolorze i nieco innej konsystencji. /ilość na dwie osoby/. Smacznego, polecam.

Dodane po 34 minutach:

Napój drożdżowy.
Ponieważ drożdże są grzybami, należy je zabic niewielką ilością wrzątku i rozpuścić je, aby były lepsze w smaku, dodaję zamiast cukru, albo dużą łyżkę miodu pszczelego, albo sok i to wszystko. Smacznego.

Dodane po 1 godzinach 1 minutach:

Drożdże - Saccharomycetes (Saccharomycetaceae) seu Faex medicinalis (sive potius Saccharomyces sp.)

Wiadomości ogólne
Przedstawicielem drożdży jest Saccharomycetes (Saccharomyces) cerevisiae, czyli drożdże piwne. Wykorzystuje się również drożdże winne Saccharomyces elipsoideus. Komórki drożdży są jednojądrowe, zazwyczaj tworzą kolonie, kształtu kulistego lub owalnego. Wyróżniają się zdolnością rozmnażania przez pączkowanie. Powstające na komórce wypustki przez dalszy wzrost przekształcają się w komórki podobne do macierzystych, a w końcu oddzielają się. Dzikie gatunki drożdży przezimowują w glebie i w ściółce, skąd latem i jesienią przedostają się na owoce, obornik i inna materię organiczną, bogatą w cukry.

Rozmnażanie płciowe drożdży polega na kopulacji dwóch komórek, które ulegają fuzji i zlewają swoja zawartość w zygotę, przekształcając się w worek. Jądro zygoty dzieli się mejotycznie na 4 haploidalne (monoploidalne) jądra potomne i w obrębie worka powstają 4 zarodniki - askospory, które po rozerwaniu worka kiełkują w nowe komórki wegetatywne.

Podczas wypiekania chleba, produkcji win i piwa następuje fermentacja alkoholowa. Poprzedza ja przejście cukru złożonego - skrobi w cukier prosty, dopiero ten ostatni drożdże rozkładają na etanol i dwutlenek węgla wg reakcji:

Proces ten został odkryty w 1815 r. przez Gay-Lussaca, a dokładniej zbadany przez Eduarda Buchnera (1860-1917) w 1896 r., kiedy to wyizolował on zespół enzymów - zymazę, odpowiedzialny za fermentację (nagroda Nobla w 1907 r.).

W czasie wypiekania chleba alkohol ulatnia się, CO2 natomiast spulchnia ciasto, wskutek czego chleb staje się porowaty i pulchny (komory powietrza tworzą się wskutek gromadzenia w nich gazu - dwutlenku węgla).

Surowiec

Surowcem są drożdże paczkowane, które można kupić w sklepach spożywczych.

Skład chemiczny

Drożdże zawierają aminokwasy: walina, tyrozyna, tryptofan, treonina, fenyloalanina, metionina, lizyna, leucyna, izoleucyna, histydyna, cystyna, arginina, kwas asparaginowy, alanina; sole mineralne: kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, fosfor, sód, selen, chrom, cyna; witaminy: cholina, inozytol - ok. 3 000 ug, biotyna - ok. 1 ug/g, kw. foliowy ok. 30 ug/g, PABA - ok. 100 ug/1 g; niacyna - ok. 300 ug/g, kw. pantotenowy - ok. 200 ug/g, pirydoksyna - ok. 60 ug/g, ryboflawina - ok. 50 ug/g, tiamina - ok. 6 ug/g, ergosterol, ponadto nuklepoproteiny, węglowodany - ok. 25%, tłuszcze - ok. 3%, z tego około 2% lecytyny, enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza, oksydazy.

Właściwości, działanie i zastosowanie

Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Przed spożyciem drożdże należy zabić gorącym mlekiem lub gorącą wodą, lub przesmażyć. Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż kosztem naszej treści pokarmowej przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się wzdęciami, odbijaniem, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i bardzo złym samopoczuciem. Żywe drożdże w naszym przewodzie pokarmowym to prawdziwy problem, staja się dla nas raczej pasożytami niż sprzymierzeńcami. Dzięki zawartości dużych ilości i łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, mobilizujący procesy regeneracji, kompensacji i odporności; przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie oddziałują na czynności skóry i jej wytworów: paznokci i włosów.

_________________
Uśmiech to cudowne remedium na wszystkie nasze
problemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Czw Gru 08, 2016 7:10 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kwiryn
Site Admin


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 194

PostWysłany: Nie Mar 01, 2009 11:24 am    Temat postu: naleśniki na drozdżach Odpowiedz z cytatem

Trudno często jadać "fałszywy móżdżek" czy pić napój drożdżowy, a przecież należałoby je spożywać jak najczęściej. Ponieważ chleb nasz raczej dzisiaj niewiele wspólnego ma z drożdżami nafaszerowany różnymi -acze jak spulchniacze, przyspieszacze itd., nawet kwasy teraz coraz mniejsze mają znaczenie w wypieku chleba, a ciasta raczej preferujemy proszkowe, faktycznie żadko sięgamy po wypiek z drożdżami, dlatego podaję naleśniki na drożdżach. W zasadzie niczym nie rożnią się od normalnych naleśników. Z tym, że w szklance mleka rozpuszczam w dużym naczyniu drożdże, poczem dodaję jajka, cukier odrobinę soli do smaku mąkę, aby mieć więcej blonnika dodaję albo otręby, płatki np owsiane, rodzynki, wiórki kokosowe, albo jablka rozdrobnione jak na szarlotkę po dokładnym wymieszaniu zostawiam, aby wyrosło na okolo 30 min. jeśli grozi wylaniem, to zbijam mieszając energicznie ciasto, a reszta już prawie normalnie z tym jeżeli ma wiele dodatków to leję na patelnie tak jak placki ziemniaczane po dwie łyżki stołowe na jeden placek. Pyszne!
_________________
Uśmiech to cudowne remedium na wszystkie nasze
problemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna -> Dieta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group