Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna stomia.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dodatki na talerzu-czyli barwniki i przeciwutleniacze

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna -> Dieta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiesława



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 30

PostWysłany: Nie Mar 01, 2009 7:29 pm    Temat postu: Dodatki na talerzu-czyli barwniki i przeciwutleniacze Odpowiedz z cytatem

Barwniki syntetyczne,do których należy podchodzić ostrożnie,to:
E 102(tartrazyna)-szkodzi astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę;
E 110(żółcień pomarańczowa)-może wywoływać różne reakcje alergiczne;
E 124(czerwień koszelinowa)-szkodzi osobom uczulonym na aspirynę;
E 133(błękit brylantowy)-powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami układu pokarmowego;
E 154( brąz FK)-odkłada się w nerkach i w naczyniach limfatycznych;
E 210(kwas benzoesowy)-podrażnia śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;
E 249(azotyny potasu) i E 250(azotyny sodu)-mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin;
E 220 do E 228(siarczyny)-u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy.
Przeciwutleniacze:
E 310(galusan propylu)-mogą podrażniać żołądek;
Preparaty zastępujące cukier:
E 420(sorbitol), E 421(mannitol)-po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki;
E 951(aspartam) i E 954(sacharyna)-obie te substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.

"E" znajduje się prawie wszędzie.Nawet w alkoholu.Czasami bywa to "E" szczególnie drogocenne.Np.E 175 to prawdziwe złoto,które u nas w Polsce jest dodawane do likieru Goldwasser,chociaż na jego etykiecie symbol tennie jest wymieniany.
Za dopuszczenie na polski rynwk dodatków do żywności odpowiada Ministerstwo Zdrowia,określając co i w jakich ilościach jest dozwolone.
My - konsumenci - powinniśmy przede wszystkim nauczyć się czytać informacje zamieszczone na danym artykule.W potocznej opinii tajemnicze "E" jest wręcz rakotwórcze.Bać się jednak należy raczej produktów nieoznakowanych,bo te wymykają się spod kontroli a moga zawierac substancje niedozwolone przez MZ.
Reasumując: Każdy związek chemiczny,który w małych ilościach jest obojętny albo nawet pożyteczny dla człowieka, w wiekszych dawkach może dopiero zagrażać zdrowiu.
A prawda jest taka, że gdyby nie wiele chemicznych konserwantów dodawanych do żywności,produkty mogłyby wówczas okazać się nietrwałe, tym samym "trujace".
Żywność nie zabezpieczona przed zepsuciem,atakiem bakterii i owadów lub dostępem powietrza jest bardziej niebezpieczna od żywności, w której produkcji zastosowano nowoczesne,sprawdzone i dozwolone metody konserwowania.
"E"

_________________
JAK D?UGO ISTNIEJE ?YCIE,TAK D?UGO B?DZIE ISTNIE? NADZIEJA.
Teokryt
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum stomia.forumoteka.pl Strona Główna -> Dieta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum