|
stomia.forumoteka.pl Opis Twojego forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kwiryn Site Admin
Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 198
|
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 1:27 pm Temat postu: co nieco o drożdżach |
|
|
Drożdże zaczynaja byc na nowo odkrytym żrodlem zaopatrzenia w witaminy i minerały. Jak można wykorzystac ogromne bogactwo drożdży.
"falszywy móżdżek"
Rozpuszczamy drożdże w niwielkiej ilości mleka i odrobinie cukru. Na patelnie wlewamy olej pierwszego tłoczenia solimy wg smaku i dodajemy pieprzu wg smaku. Do rozpuszczonych drożdży w mleku po kwadransie wbijamy dwa jajka i dobrze rozbijamy, aż zniknie żółty kolor na rozgrzany
olej wlewamy rozbite jajko z mlekiem i drożdżami i meszamy na patelni. Powstanie jajecznica, ale o lekko kremwym kolorze i nieco innej konsystencji. /ilość na dwie osoby/. Smacznego, polecam.
Dodane po 34 minutach:
Napój drożdżowy.
Ponieważ drożdże są grzybami, należy je zabic niewielką ilością wrzątku i rozpuścić je, aby były lepsze w smaku, dodaję zamiast cukru, albo dużą łyżkę miodu pszczelego, albo sok i to wszystko. Smacznego.
Dodane po 1 godzinach 1 minutach:
Drożdże - Saccharomycetes (Saccharomycetaceae) seu Faex medicinalis (sive potius Saccharomyces sp.)
Wiadomości ogólne
Przedstawicielem drożdży jest Saccharomycetes (Saccharomyces) cerevisiae, czyli drożdże piwne. Wykorzystuje się również drożdże winne Saccharomyces elipsoideus. Komórki drożdży są jednojądrowe, zazwyczaj tworzą kolonie, kształtu kulistego lub owalnego. Wyróżniają się zdolnością rozmnażania przez pączkowanie. Powstające na komórce wypustki przez dalszy wzrost przekształcają się w komórki podobne do macierzystych, a w końcu oddzielają się. Dzikie gatunki drożdży przezimowują w glebie i w ściółce, skąd latem i jesienią przedostają się na owoce, obornik i inna materię organiczną, bogatą w cukry.
Rozmnażanie płciowe drożdży polega na kopulacji dwóch komórek, które ulegają fuzji i zlewają swoja zawartość w zygotę, przekształcając się w worek. Jądro zygoty dzieli się mejotycznie na 4 haploidalne (monoploidalne) jądra potomne i w obrębie worka powstają 4 zarodniki - askospory, które po rozerwaniu worka kiełkują w nowe komórki wegetatywne.
Podczas wypiekania chleba, produkcji win i piwa następuje fermentacja alkoholowa. Poprzedza ja przejście cukru złożonego - skrobi w cukier prosty, dopiero ten ostatni drożdże rozkładają na etanol i dwutlenek węgla wg reakcji:
Proces ten został odkryty w 1815 r. przez Gay-Lussaca, a dokładniej zbadany przez Eduarda Buchnera (1860-1917) w 1896 r., kiedy to wyizolował on zespół enzymów - zymazę, odpowiedzialny za fermentację (nagroda Nobla w 1907 r.).
W czasie wypiekania chleba alkohol ulatnia się, CO2 natomiast spulchnia ciasto, wskutek czego chleb staje się porowaty i pulchny (komory powietrza tworzą się wskutek gromadzenia w nich gazu - dwutlenku węgla).
Surowiec
Surowcem są drożdże paczkowane, które można kupić w sklepach spożywczych.
Skład chemiczny
Drożdże zawierają aminokwasy: walina, tyrozyna, tryptofan, treonina, fenyloalanina, metionina, lizyna, leucyna, izoleucyna, histydyna, cystyna, arginina, kwas asparaginowy, alanina; sole mineralne: kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, fosfor, sód, selen, chrom, cyna; witaminy: cholina, inozytol - ok. 3 000 ug, biotyna - ok. 1 ug/g, kw. foliowy ok. 30 ug/g, PABA - ok. 100 ug/1 g; niacyna - ok. 300 ug/g, kw. pantotenowy - ok. 200 ug/g, pirydoksyna - ok. 60 ug/g, ryboflawina - ok. 50 ug/g, tiamina - ok. 6 ug/g, ergosterol, ponadto nuklepoproteiny, węglowodany - ok. 25%, tłuszcze - ok. 3%, z tego około 2% lecytyny, enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza, oksydazy.
Właściwości, działanie i zastosowanie
Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Przed spożyciem drożdże należy zabić gorącym mlekiem lub gorącą wodą, lub przesmażyć. Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż kosztem naszej treści pokarmowej przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się wzdęciami, odbijaniem, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i bardzo złym samopoczuciem. Żywe drożdże w naszym przewodzie pokarmowym to prawdziwy problem, staja się dla nas raczej pasożytami niż sprzymierzeńcami. Dzięki zawartości dużych ilości i łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, mobilizujący procesy regeneracji, kompensacji i odporności; przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie oddziałują na czynności skóry i jej wytworów: paznokci i włosów. _________________ Uśmiech to cudowne remedium na wszystkie nasze
problemy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kwiryn Site Admin
Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 198
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:24 am Temat postu: naleśniki na drozdżach |
|
|
Trudno często jadać "fałszywy móżdżek" czy pić napój drożdżowy, a przecież należałoby je spożywać jak najczęściej. Ponieważ chleb nasz raczej dzisiaj niewiele wspólnego ma z drożdżami nafaszerowany różnymi -acze jak spulchniacze, przyspieszacze itd., nawet kwasy teraz coraz mniejsze mają znaczenie w wypieku chleba, a ciasta raczej preferujemy proszkowe, faktycznie żadko sięgamy po wypiek z drożdżami, dlatego podaję naleśniki na drożdżach. W zasadzie niczym nie rożnią się od normalnych naleśników. Z tym, że w szklance mleka rozpuszczam w dużym naczyniu drożdże, poczem dodaję jajka, cukier odrobinę soli do smaku mąkę, aby mieć więcej blonnika dodaję albo otręby, płatki np owsiane, rodzynki, wiórki kokosowe, albo jablka rozdrobnione jak na szarlotkę po dokładnym wymieszaniu zostawiam, aby wyrosło na okolo 30 min. jeśli grozi wylaniem, to zbijam mieszając energicznie ciasto, a reszta już prawie normalnie z tym jeżeli ma wiele dodatków to leję na patelnie tak jak placki ziemniaczane po dwie łyżki stołowe na jeden placek. Pyszne! _________________ Uśmiech to cudowne remedium na wszystkie nasze
problemy |
|
Powrót do góry |
|
|
czek12bur
Dołączył: 11 Maj 2018 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Mar 04, 2019 5:11 pm Temat postu: Q matic |
|
|
Jeśli chcecie wiedzieć to według mnie i wielu osób q matic to bardzo dobre rozwiazanie które wprowadził nasz urząd komunikacji, teraz jest spokój i każdy wie kiedy wejdzie i ile osób przed nim, dlatego właśnie dzięki temu że
q matic jest u nas to wszystko gra fajnie i jest luzik. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|